'Hier ontdek je jouw talenten'

Spellingproblemen of Dysorthografie

Spelling

Veelal geeft men lees- en spellingproblemen aan met de term Dyslexie, maar dit is niet juist. Dyslexie is de verzamelnaam voor kinderen met leesproblemen. Dysorthografie is de verzamelnaam voor kinderen met spellingproblemen. Het maken van een onderscheid tussen lezen en spellen is terecht, omdat men bij het lezen en spellen andere processen gebruikt. Kinderen met dyslexie ontwikkelen niet altijd problemen met de spelling en kinderen met dysorthografie lezen per definitie niet langzamer.

Kinderen met spellingproblemen kunnen vaak meerdere oorzaken hebben voor dit probleem. Zo kan het dat ze moeite hebben met deelvaardigheden, zoals de auditieve analyse ( het onthouden van de klanktekenkoppeling). Een mogelijk gehoorprobleem (zoals bijvoorbeeld een oorontsteking) kan hiervan de oorzaak zijn. Tijdens de ontwikkeling is door het gehoorprobleem de klank teken koppeling niet goed tot stand gekomen. Verder hebben de meeste kinderen moeite met het onthouden van de spellingregels. Of wanneer ze de regels beheersen vinden ze het moeilijk deze regels zelfstandig toe te passen.

Begeleiding

Wanneer U zich zorgen maakt over de spellingontwikkeling van uw kind kunt U bij Orthobegeleiding terecht. Onze hulp bestaat uit het aanleren van spellingregels en spellingstrategieŽn. Daarnaast oefenen we met herhaalt schrijven van woorden, zodat uw kind sneller een woordbeeld gaat ontwikkelen. Ook besteden we weer opnieuw aandacht aan de klank tekenkoppeling.

Een kortdurende individuele begeleiding helpt uw kind snel op weg. Om zoveel mogelijk korte lijnen te hebben met school, willen we de begeleiding als het kan op school aanbieden. Voor het slagen van de behandeling is het belangrijk dat uw kind geregeld samen met U het huiswerk voor de behandeling maakt.

Ook voor dyslectische kinderen die moeite hebben met de spelling en de vergoede dyslexiezorg hebben gehad, is het raadzaam om na deze behandeling door te gaan met individuele oefeningen. Een kortdurende behandeling met een abonnement op onze oefensite zorgt er voor dat uw kind niet weer terugvalt.

Heeft U nog vragen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op.