'Hier ontdek je jouw talenten'

Zelf plannen

ADHD

De begeleiding zelf plannen is een training voor jongeren met ADHD. ADHD staat voor attention-deficit hyperactivity disorder, dit bestaat uit een vasthoudend patroon van aandachtstekort, hyperactiviteit en impulsiviteit wat een nadelige invloed heeft op het dagelijks leven van kinderen.

In de puberteit komen vaak andere problemen naar voren dan in de kindertijd. Een puber wil steeds meer zelfstandigheid en accepteert minder ouderlijke controle, hierdoor krijgen jongeren met ADHD ook meer moeite met plannen en organiseren. Daarnaast hebben ze ook meer problemen met de motivatie. De problemen komen doordat de puber met ADHD zich meer laat leiden door impulsiviteit en veel minder door de consequenties van de keuzes en gedrag op de lange termijn.

In de puberteit treden hierdoor meer leeftijdsspecifieke problemen op. Zo blijkt uit onderzoek dat pubers met ADHD:

  • meer academische problemen te hebben,
  • meer problemen met leeftijdsgenoten te hebben,
  • blijven ze vaker zitten op school,
  • zijn er meer opvoedingsproblemen,
  • en zijn er meer conflicten binnen het gezin.
  • Maar er zijn ook oplossingen.

Zelf plannen is een methode waarbij de puber met ADHD leert dat hij of zij zelf invloed kan hebben op zijn eigen handelen, waardoor bovengenoemde problemen kunnen verminderen. In velen gevallen komt de puber ook steeds beter in zijn vel te zitten.

Begeleiding

De begeleiding bestaat uit acht sessies voor de adolescent en twee oudersessies van 45 minuten. De oudersessies vinden plaats zonder het kind en hebben als doel extra ondersteuning te bieden tijdens de opvoeding. De gehele behandeling wordt er gewerkt uit het werkboek, ďZelf plannen (Kuin, Boyer & Van der Oord, 2013). Omdat pubers vaak een slechte ervaring hebben met het maken van huiswerk, wordt huiswerk in de begeleiding zoveel mogelijk vermeden. In plaats daarvan wordt iedere week gevraagd of de puber de zelfgekozen strategieŽn wil oefenen. Natuurlijk hebben wij voldoende expertise in huis om de puber zo goed mogelijk te motiveren voor de opdrachten.

Tarieven

Zelf plannen voor adolescenten met ADHD bestaat uit 8 sessies en 2 ouder sessies van 45 minuten. De complete training kost 450 euro (inclusief werkboek).

Heeft U nog vragen over de mogelijkheden, neem dan gerust contact met ons op.