Online hulp bij schoolse vaardigheden

Ontdek jij graag geheimen?

Geplaats door op 1-10-19 in Rekenen

Het geheim dat in rekenen verborgen ligt

Dit artikel is geschreven voor kinderen en jongeren die graag geheimen ontdekken, maar ook ouders die in geheimen geloven mogen een kijkje nemen. Want zelfs in rekenen zijn nog niet ontdekte geheimen te vinden. In percentages heb ik één zo’n geheim gevonden. Dit geheim wil ik graag met jullie delen en wie weet zie jij dan weer nieuwe geheimen. Heel veel plezier op jouw ontdekkingsreis.

Toen ik een jaar of tien was, zag ik een keer een weerbericht op TV. Dat was heel toevallig want ik kijk liever niet naar journaal of weerberichten. Daar vertelde ze dat er morgen 10 procent kans was op regen. Natuurlijk wist ik toen niet wat procenten waren, dus vroeg ik het aan mijn ouders. Zij vertelde een ingewikkeld verhaal, dat ging ongeveer zo:

Een procent (of percentage) is een verhoudingsgetal dat aangeeft hoe groot iets is ten opzichte van iets anders. De letterlijke betekenis van één procent is: één van de honderd, dus percentages liggen tussen de getallen één en de honderd. Bij 0 procent heeft iets het niet wat de ander wel heeft. Bij honderd procent heeft datgene alles, wat de ander weer niet heeft. Wanneer er 10 procent kans is op regenen, dan gaat het morgen zeer waarschijnlijk niet regenen. Want bij 0 procent gaat het zeker niet regenen en bij 100 procent kans gaat het altijd regenen. Aangezien 10 procent dichter bij 0 procent ligt dan bij de 100 procent, zeggen we dat de kans klein is dat het morgen gaat regenen.

Ja, ik was al tien, mijn ouders vonden dat ik op die leeftijd ingewikkelde antwoorden kon verwerken. Aangezien procenten veel gebruikt worden vonden ze het ook tijd dat ik eens goed werd ondergedompeld in de wereld van percentages. Ondanks dit saaie antwoord hadden procenten mij gek genoeg wel geboeid.

Ik heb toen veel nagedacht over procenten. Ik heb zelfs percentages op papier getekend, dat zag er ongeveer zo uit:

Poppetje bij stralend weer (0%) en het poppetje in de regen (100%)

De kans dat poppetje 1 nat wordt is 0 procent, dus deze wordt niet nat. Poppetje 2 wordt altijd nat. Hoe zit het dan met de poppetjes die tussen de 0 procent en de honderd procent inzitten, zoals ik bij het weerbericht gehoord heb. Dit laatste poppetje heb ik toen ook getekend, die zag er zo uit:

Dit laatste meesterwerk heb ik aan mijn ouders laten zien. Aan hun heb ik toen gevraagd of dat ik procenten zo goed had begrepen. Zij antwoordden: “Waarom zou je rennen als er maar 10 procent kans is op regen? Toen heb ik mijn getekende poppetje in de regen een stralende glimlach gegeven. Want als er 10 procent kans is op regen, dan bestaat er een kans dat je 100 procent nat wordt. Daar valt niets aan te doen ook niet door te rennen wanneer het regent, waarom dan treuren. Zelfs percentage berekeningen kunnen regenwolken niet oplossen in de toekomst. Begrijpen volwassen mensen eigenlijk wel wat kansberekeningen inhoud? Elk kind begrijpt toch dat als het regent de kans op nat worden honderd procent is en als het droog is juist nul procent. De percentage 0 of 100 vinden alleen in het heden (nu) plaats. De procenten 1 tot en met 99 bestaan in werkelijkheid niet, waarom zou je je daar dan mee bezighouden? Stel je bent aan het gamen. Op dat moment is de kans dat je mag gamen 100%. Nu zeggen je ouders dat morgen de kans op gamen slechts 10% is. Wat doe je, natuurlijk gezellig verder gamen. Bij sommigen werkt dat niet zo, zij worden boos of verdrietig. Wat weer tot gevolg heeft dat zij nu niet plezierig gamen, 100% gamen wordt 0% gamen. Door je bezig te houden met zaken die je op dat moment niet kunt veranderen verandert 100% geluk in 0%. Dat is één van de geheimen welke ik in rekenen gevonden heb. Welk geheim heb jij gevonden?

Direct aan de slag met spelend leren

Wilt uw kind direct aan de slag, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Op onze website kan uw kind naar hartenlust oefenen met spellen, lezen, leren en rekenen.

Lees meer

Mijn kind maakt zijn huiswerk niet

Deze blog is geschreven voor ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs. Wanneer kinderen eenmaal…
Vorige

Rekenen is simpel

Deze blog is geschreven voor jongeren die moeite hebben met rekenen. Ik hoop dat je…
Volgende