Online hulp bij schoolse vaardigheden

Ik ben veel sneller klaar en ik haal beter punten!

Geplaats door op 21-2-20 in Leren

Huiswerk geeft ook vreugde

Deze blog is geschreven voor jongeren die huiswerk vervelend vinden, omdat ze er geen zin in hebben of het erg moeilijk vinden. De strekking is niet overtuiging, maar zelf onderzoek. Wat vind jij belangrijk en hoe wil je binnen jouw opvattingen omgaan met huiswerk? Uiteindelijk wordt alles wat je doet bepaald door jouw gedachtes. Is de gedachte: “Ik vind huiswerk moeilijk en niet leuk,” een helpende gedachte voor jouw toekomst.

Waarschijnlijk ben jij het niet eens met de titel – Huiswerk geeft vreugde – en vind je het vervelend dat je van je ouders, de school en uiteindelijke de maatschappij huiswerk moet maken. Iets vervelend vinden omdat je iets moet doen is een gezonde reactie. Helaas zijn er afspraken waar je niet altijd onderuit kunt komen. Stel jij speelt het computerspel ‘pac-man’, wanneer jij vindt dat je niet meer moet weg rennen voor de pac-man, heb je verloren. Zo ook met de afspraken in onze maatschappij. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om jouw systeem te hacken. Laten we daarvoor eerst nagaan, waarom huiswerk zo belangrijk is.

Op dit moment wordt huiswerk gebruikt om regels en vaardigheden van onze maatschappij eigen te maken. Hoe beter je de regels en vaardigheden beheerst, hoe meer je verdient zou je denken. Helaas werkt dat niet zo. Steeds meer jongeren komen hier achter. De vraag: –  “Waarvoor dient levensbeschouwing, poëzie, filosofie, namen leren en ga zo maar door – , wordt steeds vaker gesteld. Leerkrachten kunnen hier geen bevredigend antwoord op geven. Dat komt omdat leren een veel diepere betekenis heeft. Leren geeft vreugde. Ja, ja wat is dat voor onzin, hoor ik je denken. Oké, laten we het omdraaien dan. Waartoe dient het spelen van computerspelletjes? Hoeveel is die spelvaardigheid waard?

Oké, niet alles in het leven bevat een prijskaartje. Hoe komt het dan dat huiswerk mij geen vreugde geeft? Huiswerk bestaat uit leren en oefenen. Zowel leren als oefenen gaan niet probleemloos. Niemand heeft bijvoorbeeld zonder vallen en opstaan geleerd te lopen. Om te kunnen slagen zul je eerst veel fouten maken. Nu heeft ons brein besloten dat de snelheid van het leerproces een graadmeter is. Hoe sneller je door het proces van fouten maken heen gaat, hoe beter je erin bent. En ergens goed in zijn is leuk, kijk maar. Stel je kon in één dag een taal leren, dan ging je toch graag aan de slag? Al was het alleen maar om op te scheppen voor je vrienden.

Omdat je in een dag geen taal kunt leren, kun je besluiten dat leren niet leuk is. Maar is dat wel zo handig? In ieder geval heb je er voor gezorgd dat je nog langzamer leert. Ons brein werkt vanuit instinct. Word je met je hoofd onder water geduwd, dan zullen je hersenen er alles aan doen om het lichaam in veiligheid te brengen. Wat zullen jouw hersenen doen als jij hun vertelt dat ze iets moeten doen wat niet fijn is? Natuurlijk zullen ze er alles aan doen om onder de taak uit te komen.

De beste oplossing voor snel je huiswerk af te krijgen is je brein te vertellen dat je de taak leuk vindt. In plaats van: “ik kan niet leren, ik vind leren niet leuk.” “Ik kan leren, ik vind leren leuk!” In het begin voel je je een bedrieger, omdat je gelooft dat je jouw eigen brein voor de gek houdt. Maar wat is meer waar: ik kan niet leren, of ik kan leren? Ook jij kunt leren, kijk maar wat je allemaal al kan!

Stel dat je deze hack gaat toepassen bij het maken van je huiswerk, hoe zou jouw toekomst er dan uit zien? Conclusie: Huiswerk maken is een verplichting. Dat is vervelend, maar dat gevoel bevorderd het afmaken van jouw taak niet. En dat is jammer want leren kan zoveel vreugde geven. Dat leren ook leuk kan zijn is moeilijk voor te stellen. Dat komt omdat je een vrij negatief beeld over jezelf hebt. Het wordt tijd dat we daar iets aan gaan doen. Want uiteindelijk kun je jezelf beter wijs maken dat je van je huiswerk houdt, als je het huiswerk echt niet leuk vindt.

Direct aan de slag met spelend leren

Wilt uw kind direct aan de slag, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Op onze website kan uw kind naar hartenlust oefenen met spellen, lezen, leren en rekenen.

Lees meer

Mijn kind maakt zijn huiswerk niet

Deze blog is geschreven voor ouders met kinderen in het voortgezet onderwijs. Wanneer kinderen eenmaal…
Vorige

Rekenen is simpel

Deze blog is geschreven voor jongeren die moeite hebben met rekenen. Ik hoop dat je…
Volgende