Online hulp bij schoolse vaardigheden

Nu ik kan lezen gaat er een hele wereld open

Geplaats door op 21-2-20 in Lezen

Lezen is leuk

Deze blog is geschreven voor jongeren die lezen niet leuk vinden. De strekking is niet overtuiging, maar zelf onderzoek. Wat vind jij belangrijk en hoe speelt lezen daar een rol in. Uiteindelijk wordt alles wat je doet bepaald door jouw gedachtes. Is de gedachte: “ik vind lezen niet leuk”, een helpende gedachte voor jouw toekomst?

Waarschijnlijk ben jij het niet eens met de titel – Lezen is leuk – en vind je het vervelend dat je van je ouders, de school en uiteindelijk de maatschappij moet lezen. Iets vervelend vinden omdat je iets moet doen is een gezonde reactie. Helaas zijn er afspraken waar je niet altijd onderuit kunt komen. Stel je speelt het computerspel ‘pac-man’, wanneer jij vindt dat je niet meer moet weg rennen voor de pac-man, heb je verloren. Zo ook met de afspraken in onze maatschappij. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om jouw systeem te hacken. Laten we daarvoor eerst nagaan, waarom lezen zo belangrijk is.

Lezen is uitgevonden als hulpmiddel tot onthouden. Als er geen lezen was, dan was luisteren heel belangrijk. Op school werd dan alleen maar gepraat. Toch wel handig dat lezen. Ik weet niet hoe dat het met jou zit, maar als ik langer dan 10 minuten luister ben ik al lang afgedwaald. Met lezen kunnen we dus vergeten dingen weer onder de aandacht brengen.

Oké, lezen is handig. Hoe komt het dat lezen niet leuk is? Iets niet leuk vinden is een gedachte. Een gedachte die er voor zorgt dat we er uit de buurt blijven. We doen er alles voor om maar niet te hoeven lezen. Zoals aan andere dingen denken, wanneer we aan het lezen zijn. Dat maakt begrijpen moeilijk en kunnen we weer van vooraf aan beginnen. Dat is hetzelfde als je tijdens het gamen denkt: “ik vind dit niet leuk, ik ga aan appeltaart denken”. Ik durf te wedden dat je dan volledig wordt afgemaakt.

Blijkbaar zorgt de gedachte: ik vind lezen niet leuk, er niet voor dat je eerder klaar bent. Maar je wilt de lezen-is-niet-leuk gedachte toch ook niet opgeven. Maar waarom niet? Komt dat omdat je slechte ervaringen met lezen hebt gehad? Geloof je dat je niet goed in lezen bent, omdat het lezen bij jouw langzamer gaat? En dat je soms dingen leest die er niet staan?

Het lijkt erop dat lezen een wedstrijd is geworden? Wie niet snel en goed genoeg is verliest. Over wedstrijden gesproken, wist jij dat sporters van sportpsychologen leren positief te denken. Met de gedachte: “ik ben niet goed genoeg, ik haal het nooit”, worden geen wedstrijden gewonnen. Nee, zij leren zich voor te stellen dat ze de wedstrijd gewonnen hebben.

Misschien kunnen we de voorstellingsmethode uit de sport ook bij het lezen toepassen. In plaats van: “ik kan niet lezen, ik vind lezen niet leuk”. “Ik kan lezen, ik vind lezen leuk”. Als je hiermee begint voelt dat in het begin raar. Je hebt jezelf immers wijs gemaakt dat je niet kunt lezen. Maar niets is minder waar, want elk kind kan lezen als het van de basisschool afkomt.

Stel dat je deze hack gaat toepassen bij lezen, hoe zou jouw toekomst er dan uit zien? Conclusie: Lezen is een verplichting. Dat is vervelend, maar heeft niets met lezen te maken. Lezen is uitgevonden als hulpmiddel tot onthouden. Deze vaardigheid wordt niet door iedereen hetzelfde beheerst. Sommigen zijn beter in lezen dan anderen. Dit gegeven is geen reden om lezen niet leuk te vinden. Wanneer je toch denkt dat je lezen niet leuk vindt, ben je tijdens het lezen sneller afgeleid. Hierdoor moet je de tekst vaker teruglezen om deze te kunnen begrijpen. Uiteindelijk kun je jezelf beter wijs maken dat je van lezen houdt, als je lezen echt niet leuk vindt.

Direct aan de slag met spelend leren

Wilt uw kind direct aan de slag, zonder dat daar kosten aan verbonden zijn. Op onze website kan uw kind naar hartenlust oefenen met spellen, lezen, leren en rekenen.

Lees meer

Voor kinderen die lezen en spelling moeilijk vinden

Dit verhaal is geschreven voor kinderen die moeite hebben met lezen en spellen. Maar ook…
Vorige

Huiswerk geeft ook vreugde

Deze blog is geschreven voor jongeren die huiswerk vervelend vinden, omdat ze er geen zin…
Volgende